EPUB boeken beschikbaar stellen voor Stanza op de iPhone


[De tekst van deze pagina verscheen eerder als blogpost op het ICT en Onderwijs blog]
EPUB boeken via Stanza (foto door: PiAir (Old Skool))
iPhone of iPod Touch gebruikers hoeven niet lang na te denken als ze elektronische boeken in EPUB formaat willen lezen op hun toestel. Het gratis Stanza programma (iTunes link) is veruit het beste op dat gebied.

Maar hoe maak je nu gebruik van het feit dat een iPhone en iPod Touch beschikken over Wifi en/of 3G internet? Hoe zorg je er voor dat jij, of de potentiƫle lezers van jouw eBooks die eenvoudig op hun toestel krijgen?

Hieronder staan twee korte schermfilmpjes (elk ongeveer 6 minuten lang) waarin ik twee methoden beschrijf waarmee je dat kunt doen. De eerste is heel eenvoudig en ziet er best netjes uit (als je over een webserver beschikt met PHP), maar is wat beperkter in functionaliteit.
De tweede optie, die gebruik maakt van de catalog-functie van Stanza, is wat geavanceerder. Maar daarom ook (een beetje) complexer.

Deel 1 - gebruik maken van een webpagina

EPUB boeken beschikbaar stellen via Stanza deel 1 from Pierre Gorissen on Vimeo.


In het filmpje wordt gebruik gemaakt van een PHP-script, een ZIP-bestand met alles wat je nodig hebt kun je hier downloaden (1,46MB).

Deel 2 - gebruik maken van een catalog

EPUB boeken beschikbaar stellen via Stanza deel 2 from Pierre Gorissen on Vimeo.


In het filmpje wordt verwezen naar deze pagina met uitleg en voorbeelden bij de catalog functie. Zoals je in de schermafdruk kunt zien wordt Stanza geleverd met een aantal catalogs waarmee je direct toegang hebt tot een heleboel gratis boeken en ook de gekochte boeken van een aantal winkels (die geen DRM gebruiken) kunt downloaden.

Maar hoe maak ik dan EPUB bestanden?
Meer over het maken en vinden van EPUB bestanden staat te lezen op deze wikipagina. Hoewel het eerst uitleggen van deze wat specifieke en complexe stap in een filmpje wellicht raar lijkt, worden de andere stappen in tekst in ieder geval al uitgelegd in de handleiding die je op die pagina kunt vinden.

Voor een antwoord op de vraag waarom we met elektronische boeken aan de slag moeten in het onderwijs, zie ook dit bericht en filmpje.