Verdiepingssessie Aan de slag met Elektronische Boeken in het Onderwijs


Tijdens Dé Onderwijsdagen 2009 is een sessie met betrekking tot het gebruik van elektronische boeken in het onderwijs verzorgd door Jeroen van Beijnen en Pierre Gorissen
Op deze pagina staan de materialen met betrekking tot die sessie.

Presentatie
Vragen en antwoorden vanaf de wiki van Dé Onderwijsdagen 2009


Vraag: De handleiding ziet er best technisch uit. Is de sessie alleen geschikt voor techneuten?
Nee hoor, we richten ons op beginners en meer gevorderden, zowel bij het eerste deel als bij het hands-on deel. De handleiding bevat zowel eenvoudige stap-voor-stap stukken (waarmee je snel een eerste elektronisch boek maakt) als wat meer verdiepend materiaal.

Vraag: Ik heb wel eens gehoord dat het lezen van standaard pdf- bestanden op een e-reader niet erg goed werkt. Zijn er mogelijkheden om een pdf zo te maken dat deze wel goed op een e-reader te lezen is? En gaan jullie dit dan ook uitleggen?
Antwoord Ja en nee. In de handleiding wordt beschreven hoe je PDF-bestanden kunt maken die ook op "kleine" e-readers (dus A6-formaat) goed te lezen zijn. Maar dat doen we op basis van een Word-document. Het verkleinen van bestaande PDF-documenten die eigenlijk zijn opgemaakt voor bijvoorbeeld A4-formaat of zelfs groter (PDF-versie van een krant) levert vaak veel problemen op. Het verkleinen lijkt dan namelijk op het verkleinen van een foto: alles wordt in verhouding kleiner, maar de letters worden al snel nagenoeg onleesbaar. Een alternatief (PDF Reflow) laat wél de tekst in leesbare afmetingen zien, maar dan raak je de opmaak van het document kwijt en dat is vooral vervelend bij documenten met tabellen en afbeeldingen.

Vraag: Is er een reden dat er in de handleiding niet wordt gewerkt met de optie in Word 2007 om een tekst als pdf op te slaan? De nu aangegeven methode is wel erg omslachtig vind ik.
Antwoord In de handleiding gebruiken we nu een setup die niet specifiek is voor Word 2007 maar ook werkt voor Word 2003, Open Office of andere programma's waar je de tekst mee op wilt maken. De installatie is wat betreft aantal stappen niet eens echt omslachtiger dan het installeren van de invoegtoepassing voor Word 2007. Daarnaast is PDF Printer een stukje uitgebreider wat betreft functionaliteit en controle over de uitvoer al is het inderdaad zo dat die functionaliteit niet persé nodig is voor dat wat wij doen.

Vraag: Kun je eBoeken ook opnemen in het bibliotheek systeem? Kun je ze dan in de catalogus vinden? Kun je ze lenen? Graag iets meer ingaan in de workshop op integratie in het bibliotheek systeem.
Antwoord Een eBook zonder DRM is hetzelfde te behandelen als elk willekeurig digitaal document (Word-document / PDF etc). Maar dan gaat het eigenlijk niet meer op "uitlenen" want er is dan geen noodzaak om het bestand weer in te leveren. Bij eBooks mét DRM ligt het wat ingewikkelder. Zie hiervoor ook het antwoord op de vraag hieronder over eBooks en leerboeken, daarin komt eBook gebruik binnen bibliotheken ook aan bod.

Vraag: Kun je iets meer vertellen over eBoeken die mee komen met leerboeken?
Antwoord Zie dit bericht. Daarbij zit een overzicht van de onderwijsgerelateerde eBooks in het Nederlands die op dit moment beschikbaar zijn, het aanbod van een aantal uitgevers en bibliotheken.

Vraag: Kun je ook iets vertellen over het zelf publiceren van eBooks, b.v. zoals dat kan via lulu.com? Zijn er al dergelijke sites in Nederland? EU?
Antwoord In de laatste versie van de handleiding voor het hands-on deel (te vinden op deze pagina) staat een overzicht van opties voor het online publiceren van eBooks, zowel via lulu.com als via schaduwschrijvers (NL), Pumbo.nl (NL), epub.nl (NL), scribd.com en smashwords.com.