eBooks - Elektronische boeken


Op deze pagina vind je verwijzingen die horen bij het eBook "Aan de slag met elektronische boeken in het onderwijs".

Verdiepingssessie Aan de slag met Elektronische Boeken in het Onderwijs

Op 11 november 2009 vond tijdens Dé Onderwijsdagen 2009 de verdiepingssessie "Aan de slag met Elektronische Boeken in het Onderwijs" plaats. De materialen met betrekking tot die sessie kun je op deze pagina vinden. Je kunt daar ook de gebruikte presentatie vinden en een kopie van de vragen die vooraf via de wiki gesteld werden.

Waarom aan de slag met Elektronische Boeken in het Onderwijs?


Elektronische boeken in het onderwijs from PiAir on Vimeo.


De handleiding voor het maken en publiceren van elektronische boeken


image003.jpg
De handleiding beschrijft het produceren van elektronische boeken in drie verschillende formaten: PDF, EPUB en Mobipocket. Dat zijn ook de drie versies waarin je de handleiding kunt downloaden:

Als je de EPUB-versie op je iPhone wilt lezen, dan kan dat ook. Installeer dan eerst het gratis Stanza programma vanuit de Apple Application Store op je iPhone/iPod Touch. Voeg in Stanza dan een Catalog toe met de URL: http://www.gorissen.info/Pierre/files/OWD2009/ of klik op je iPhone/iPod Touch op deze link (start automatisch Stanza op en voegt een catalogus toe).
Wil je weten hoe je zelf zo'n catalogus maakt, kijk dan op deze pagina.

Aanvullingen

Nu versie 1.0 bereikt is, is het de bedoeling dat het boek wat stabieler wordt wat betreft versies. Daarom worden individuele aanvullingen / extra hoofdstukken etc. eerst hier als losse bijlagen opgenomen.


Downloads voor bij de handleiding


Dit zijn bestanden die gebruikt (kunnen) worden tijdens de handleiding:

Onderstaande software heb je nodig:

Sites en software (algemeen)

In de handleiding worden een aantal websites en applicaties genoemd. Om ze handig bereikbaar te maken, nemen we ze hieronder ook nog even op:

Bekijken/lezen

Voor op desktop/laptopsystemen zijn er een aantal gratis readers beschikbaar voor eBooks in EPUB, Mobipocket en PDF formaat:
 • Calibre viewer
  http://calibre.kovidgoyal.net/
  Calibre is een open source beheeromgeving voor eBooks, beschikbaar voor Linux, Windows en Mac OSX.Onderdeel van de set tools zijn een EPUB viewer en een LRF viewer.De viewers kunnen geen EPUB bestanden met DRM weergeven.
 • Mobipocket Reader
  http://www.mobipocket.com/en/DownloadSoft/ProductDetailsReader.asp
  Mobipocket Reader is beschikbaar voor Windows PCs en een aantal mobiele omgevingen zoals de Blackberry, Windows Mobile, Symbian OS en Palm OS.De viewer kan Mobipocket bestanden met en zonder DRM weergeven
 • FBReader
  http://www.fbreader.org/
  FBReader is een eBook reader voor Linux, Windows, FreeBSD, een aantal op Linux of op Android gebaseerde mobiele apparaten. De viewer kan EPUB, Mobipocket en een paar andere formaten weergeven, allen zonder DRM.
 • Adobe Digital Edition
  http://www.adobe.com/nl/products/digitaleditions/
  Reader geleverd door Adobe met ondersteuning voor PDF en EPUB, beiden indien gewenst met DRM. Beschikbaar voor Windows en Mac OSX.
 • Sony eBook Library Software
  http://ebookstore.sony.com/download/
  Reader met ondersteuning voor EPUB, indien gewenst met DRM. Beschikbaar voor Windows en Mac OSX. Werkt specifiek samen met SONY eBookreaders.
 • Foxit Reader
  http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/reader3.php
  Gratis PDF reader voor PDF documenten zonder DRM op Windows.

Converteren
In praktijk worden eBooks vaak niet meteen in EPUB of Mobipocket formaat ontwikkeld. Vaak gebeurt dat in HTML formaat of via Worddocumenten. Hieronder staan een drietal conversietools:
 • Calibre
  http://calibre.kovidgoyal.net/
  Calibre is een open source beheeromgeving voor eBooks, beschikbaar voor Linux, Windows en Mac OSX. Na import van bestanden in de omgeving kunnen eBooks in een veelvoud van formaten worden geconverteerd (o.a. Mobipocket, EPUB, RTF, TXT, PDF). Dit kan alleen als er geen DRM op het bronbestand zit. Het bronbestand kan in een aantal formaten worden aangeleverd waaronder HTML, RTF, PDF, TXT.
 • Mobipocket Creator
  http://www.mobipocket.com/en/downloadSoft/ProductDetailsCreator.asp
  Hoewel je ook met de Mobipocket reader eenvoudige conversies van bijvoorbeeld HMTL naar Mobipocket formaat kunt uitvoeren is voor het serieuzere werkt de, eveneens gratis, Creator software beter. Ook nu is de software alleen voor Windows beschikbaar. Importformaten zijn Word, TXT, PDF, HTML. Exportformaat is alleen Mobipocket.
 • Bullzip PDF Printer
  http://www.bullzip.com/products/pdf/info.php
  Gratis omgeving die een printerdriver installeert waarmee vanuit elk Windowsprogramma een PDF geproduceerd kan worden.

Produceren

Hieronder staan een aantal tools die ofwel gebruikt kunnen worden voor het produceren van EPUB/Mobipocket bestanden of anders geschikt zijn voor het produceren van de bronmaterialen die geconverteerd kunnen worden tot die formaten.
 • Book Designer 4.0
  http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=11786
  Book Designer is een gratis ontwikkelomgeving uit Rusland. Het ondersteund geen EPUB, maar wel Mobipocket en PDF. De omgeving draait alleen op Windows. Er lijkt op dit moment geen actieve doorontwikkeling van de tool meer plaats te vinden. De laatste update is van ongeveer 2 jaar geleden.
 • Sigil
  http://code.google.com/p/sigil/
  Sigil is een open source auteursomgeving voor EPUB. Het programma is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac OSX. Het is een gratis tool die gebruikersvriendelijk is, maar nog wat beperkt wat betreft aanwezige functionaliteit. Omdat je EPUB-bestanden niet eerst hoeft “uit te pakken” is de tool wel uitermate geschikt om snel even een laatste tekstuele fout uit een EPUB te halen
 • Microsoft Word 2003/2007
  http://office.microsoft.com/nl-nl/default.aspx
  Microsoft Word staat bij veel mensen geïnstalleerd op hun computer als onderdeel van de Office suite of Works. Word heeft geen eigen EPUB of Mobipocket export optie, maar kan wel naar HTML exporteren. Als daarbij gekozen wordt voor de gefilterde HTML-export dan is het resultaat goed bruikbaar in bijvoorbeeld Calibre of Sigil.
 • OpenOffice 3.1
  http://nl.openoffice.org/
  Ook OpenOffice heeft een tekstverwerker die documenten kan exporteren naar HTML-formaat. OpenOffice heeft als voordeel dat er ook een portable versie van beschikbaar is. Die kan op een USB-stick geplaatst worden en hoeft dus niet geïnstalleerd te worden.Gebruikte afbeeldingen werden, na export uit OpenOffice, niet getoond in Sigil, ook Calibre had er wat moeite mee (liet ze te groot zien), dus hier is dan enig handwerk nodig.
 • KompoZer
  http://kompozer.net/download.php
  Dit is een gratis portable HTML-editor voor Windows, Mac OSX en Linux.De HTML die door deze editor geproduceerd werd, werd goed begrepen door Sigil.