Online diensten

Terug naar Impuls Digitaal

Er zijn een aantal manieren om video online beschikbaar te maken. De eerste manier is het uploaden van een video naar een webserver waarbij de gebruiker de video moet downloaden voor gebruik. Een tweede manier is het plaatsen van een video op een streaming videoserver, zoals bijvoorbeeld in het hoger onderwijs door SURFnet aangeboden wordt voor streaming WMV of Quicktime streaming zoals o.a. door Dreamhost wordt aangeboden.
De hieronder genoemde diensten maken allemaal gebruik van Flash video.

YouTube

YouTube is de grootste online videodienst als het gaat om het uploaden en aanbieden van video in Flash video formaat. YouTube had lange tijd geen ingebouwde ondersteuning voor het toevoegen en weergeven van ondertitels. Met ingang van 28 augustus 2008 is het nu ook bij YouTube mogelijk om SubViewer (*.SUB) en SubRip (*.SRT) bestanden in meerdere talen toe te voegen aan een video.
Zie dit voorbeeld van een video met ondertitels.
In dit voorbeeld wordt YouTube gebruikt in combinatie met Overstream.

Google Video

Google is eigenaar van YouTube en beschikte voor de overname van YouTube al over een eigen online video dienst: Google Video. Hoewel de dienst vele malen kleiner is dan YouTube wordt hij hier opgenomen omdat Google Video ondersteuning biedt voor het toevoegen van ondertiteling in SRT formaat (import).
Dit is een voorbeeld van ondertiteling bij Google Video

dotSUB

De dotSUB website richt zich op het bieden van mogelijkheden tot het ondertitelen van video's die bij dotSUB zelf geĆ¼pload worden. De uploader voegt een transcript toe met tijdcodes en iedereen die dat wil kan een ondertiteling in een te kiezen taal toevoegen aan de video's. De video's kunnen in andere sites/pagina's ingevoegd worden inclusief de te selecteren ondertiteling. De site heeft ondersteuning voor de export van ondertiteling in SRT formaat.
Dit is een voorbeeld van ondertiteling bij dotSUB.

VCASMO

Het hoofddoel van VCASMO is het online plaatsten van video + presentaties. Het is echter ook mogelijk ondertiteling in verschillende talen toe te voegen. De site heeft ondersteuning voor import van ondertiteling in SRT formaat. Met ingang van 29 december 2007 kan VCASMO de gemaakte ondertiteling ook weer exporteren naar SRT formaat.
Dit is een voorbeeld van ondertiteling bij VCASMO.

Overstream

Overstream is gericht op het ondertitelen van video's die al online staan bij andere diensten. Op dit moment (17 december 2007) is ondersteuning voor filmpjes bij YouTube, Google Video, MySpace Video en Dailymotion beschikbaar.
Overstream biedt de mogelijkheid om zelf de ondertitels te maken in een online grafische editor en heeft import en export mogelijkheden voor ondertitels in SRT formaat.
Dit is een voorbeeld van ondertiteling via Overstream.

Subtitle Horse

Subtitle Horse is een beetje vreemde eend in de bijt ten opzicht van de andere diensten hierboven. Net als Overstream biedt Subtitle Horse de mogelijkheid om bij een video in FLV-formaat ondertiteling te maken. Maar het biedt geen eigen player aan met embed opties. Het is de bedoeling dat je de ondertiteling download en dan verder gebruikt. Eigenlijk vergelijkbaar dus met bijvoorbeeld Subtitle Workshop. Maar dan met FLV-ondersteuning. Dat is bij voorkeur een zelf online gezet FLV-bestand. Een test met YouTube mislukte (melding dat YouTube nog niet ondersteund werd) en een test met Google Video eveneens (melding dat er iets fout ging).
Import en export van ondertitels in SRT formaat is mogelijk al werkt dat nogal knullig met knippen en plakken in een tekstvak (je kunt geen SRT bestand uploaden of downloaden).
Ik heb zelf alleen het import/export deel getest, maar Evert van Malkenhorst was er zo te lezen tevreden over. Omdat ik er geen directe gebruiksreden voor had (tegen de tijd dat de FLV beschikbaar was, was ook de SRT er al en daar kan de FLV player probleemloos mee overweg) heb ik hem niet gebruikt en niet in het schema opgenomen.
subtitle_horse.jpg

Subtitle.in

Ook Subtitle.in is een concurrent voor Overstream. De site beperkt zich tot YouTube filmpjes en ziet er wel zo vreselijk amateuristisch uit dat ik er niet verder naar gekeken heb.