Ondertiteling met de DivX webplayer

Terug naar Impuls Digitaal

Ook voor DivX bestanden is een gratis webplayer beschikbaar waarmee je de bestanden in een webpagina kunt opnemen en tonen.
Als je de 'gewone' DivX speler download van de website, dan heb je voldoende aan het videobestand in DivX formaat (Impuls_Digitaal_Clip_divx.divx) en het .srt bestand (Impuls_Digitaal_Clip_divx.divx) met de ondertitels.
Dat .srt moet dezelfde naam hebben als het .divx bestand en in dezelfde map op de harde schijf worden geplaatst. Bij het afspelen zal de DivX speler dan automatisch de betreffende ondertiteling laten zien. Dit werkt meestal ook zo bij DVD spelers die ondersteuning voor DivX hebben. Je hoeft de twee bestanden dan maar gewoon op een CD of DVD te branden en klaar.
Vanwege de eis dat de naam van de bestanden hetzelfde is, kun je op deze wijze niet ondertitels in meer dan één taal meeleveren. Daarnaast is het zo dat de webplayer geen ondersteuning heeft voor deze werkwijze.


Ondertitels toevoegen aan DivX bestand

Met het gratis programma Sub2DivX kun je meerdere .srt bestanden toevoegen aan een AVI of DivX bestand. Ik heb het voor het voorbeeld gedaan met een bestaand DivX bestand dat ik vanuit WMV naar DivX geconverteerd had met de DivX for Windows convertor. Die convertor is niet gratis maar je kunt met de 15 dagen trialversie zo aan de slag.

In het Sub2DivX programma kun je tot maximaal 8 verschillende ondertitels toevoegen. Ik heb aan dit DivX bestand: Impuls_Digitaal_Clip_divx_CC.divx een Engelse en een Nederlandse ondertitel toegevoegd.
Als je het bestand download en afspeelt in je lokale DivX speler dan kun je er met de rechter muisknop op klikken en bij Subtitle Tracks de gewenste taal te kiezen:
divx_select_subtitle.jpg


Gebruik in de webplayer

De DivX webplayer kan alleen ondertitels laten zien als ze toegevoegd zijn aan het DivX bestand, zoals hierboven beschreven.
Je kunt niet aangeven dat standaard een bepaalde ondertiteling getoond moet worden, de gebruiker zal dus altijd met de rechter muisknop op de player moeten klikken om de ondertitels aan te zetten.


De code voor het toevoegen van deze webplayer ziet er zo uit:
<object classid="clsid:67DABFBF-D0AB-41fa-9C46-CC0F21721616" width="320" height="260" codebase="http://go.divx.com/plugin/DivXBrowserPlugin.cab">
  <param name="bannerEnabled" value="false"/>
  <param name="src" value="http://www.gorissen.info/Pierre/video/Impuls_Digitaal/Impuls_Digitaal_Clip_divx_CC.divx" />
<param name="autoPlay" value="false">
<embed type="video/divx"
  src="http://www.gorissen.info/Pierre/video/Impuls_Digitaal/Impuls_Digitaal_Clip_divx_CC.divx"
  width="320" height="260"
  bannerEnabled="false"
  autoPlay="false"
  pluginspage="http://go.divx.com/plugin/download/">
</embed>
</object>

Een beetje knullig trouwens is dat omdat ik autoPlay="false" gebruik, je eerst het afspelen moet starten voordat je kunt kiezen om een ondertiteling aan te zetten:
divx_web_subtitle.jpg